spcegroup
Origami House



This house lies along a terrace of purpose build homes with strong and somewhat unfortunate features from the 1980s whilst also falling into a Conservation Area. It is located near Highgate in North London. It was our task to ‘unlock’ the existing convoluted layout on the ground floor and to ‘stich’ an extension into the existing building fabric at a lower level at the rear.

The result is a striking faceted roof shape that allows for natural daylight to penetrate deep into the long floor plate whilst also providing exciting views from the inside towards tall trees beyond the rear boundary. The new layout allows for a friendlier entrance area, an enlarged kitchen and dining area, improved storage, a utility room, a WC and of course an enlarged living space.

The interior is minimal in order to put an emphasis on the geometry of the ceiling. A matt lacquered oak floor has been stained truffle grey to compliment the new taupe coloured kitchen. A polished cementitious concrete render plinth provides an abstract but functional transition between the different floor levels. An intricate arrangement of LED strip lights enhances the roof shape in the evening.


Client: Confidential


Budget: Confidential


Sturctural Engineer: Constant Structural Design


Contractor: MICI Brothers


Status: Completed 2018

 
back
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4 Slideshow Image 5 Slideshow Image 6 Slideshow Image 7 Slideshow Image 8 Slideshow Image 9 Slideshow Image 10 Slideshow Image 11