spcegroup
XAL at 22 Bateman's Row


The lighting design company XAL’s new UK showroom headquarter has been recently completed. The project has been carried out in collaboration with the Austrian practice Innocad Architektur ZT GmbH.

 

The new space is arranged over the ground floor and the galleried basement level of 22 Batemans Row. The wonderful building, designed by Theis & Kahn Architects, won RIBA's Building of the Year Award 2010 and was also shortlisted for the Stirling Prize 2010.

 

The concept here was to provide a semi-public and light flooded office environment on the ground floor forming a strong connection with the street level. In order to achieve that a natural light blocking wall has been replaced with a semi-translucent graphic screen that also forms an abstract backdrop to the shop window.

 

Visitors descend down a new bright white resin coated staircase that also doubles as a sitting opportunity for lectures. It is here where they find different zones (lounge, retail, public, living & office) that put dedicated lighting products on display. Rooms and niches have been created to present the fast amount of different fittings in an intimate and yet almost glamorous way. The industrial looking space has been juxtaposed with the high quality light fittings and otherwise sleek surfaces and furniture. Steps and differentiated finishes enhance this experience three-dimensionally. In addition to that large graphics show completed architectural projects that have utilised the product range in a successful way.

 

The space also benefits of a new kitchen and a light source testing/comparison room.

 

 

Client: XAL Lighting

 

Contractor: Hoktiff

 

Budget: Confidential

 

Status: Completed

 
back
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4 Slideshow Image 5 Slideshow Image 6 Slideshow Image 7 Slideshow Image 8 Slideshow Image 9 Slideshow Image 10